• Software voor stamboomonderzoek

  Hoe kies je de juiste software voor je stamboomonderzoek?
  Twee soorten software kunnen nuttig zijn bij genealogisch onderzoek. Enerzijds de genealogische databanken en archieven, anderzijds software die je helpt om je persoonlijke stamboom grafisch voor te stellen, en al je verzamelde informatie netjes en overzichtelijk te bewaren.

  Online databanken
  Was een bezoek aan een archief vroeger onontbeerlijk, nu kun je nu met enkele drukken op je toetsenbord tal van online databanken raadplegen. Welke archieven je nodig hebt, hangt af van de regio waar je zoekt en het budget dat je ter beschikking hebt.

  Het is altijd een goed idee om een aantal verschillende zoekrobots op het internet te raadplegen. Misschien heeft een familielid al een deel van het werk gedaan, en kun je op deze manier zijn of haar stamboom verder aanvullen.

  Geeft de zoekopdracht geen resultaat, probeer dan bekende sites als geneanet of de ariadnedatabank voor Vlaanderen.

  Een handig overzicht van nuttige databanken kan je vinden op Klup.nl. Geeft dat ook geen bruikbare resultaten, dan zal je vanaf nu moeten beginnen: op de koffie bij tantes en ooms.

  Stamboom software
  Om je verzamelde informatie netjes en toegankelijk op te slaan, gebruik je stamboom software. Er zijn heel wat verschillende softwareprogramma’s beschikbaar, waarbij de prijs weinigzeggend is: freeware kan net zo goed of beter werken dan gekochte software.

  Neem de tijd om je programma grondig te testen: als je eenmaal een paar tientallen namen hebt ingevuld, wordt het vervelend om van programma te wisselen. Let in ieder geval op de mogelijkheid om in GEDCOM-formaat te exporteren en om scans of digitale foto’s toe te voegen. Goede programma’s laten toe om naamsvarianten van eigennaam of plaatsnaam in te voeren. Ook de globale moeilijkheidsgraad, de beschikbaarheid van een Nederlandstalige versie en een degelijke handleiding/support zijn belangrijk.