• Voorbeeld stamboom

  Als u een stamboom van uw familie wilt maken, is het beginpunt snel gevonden. Hiervoor dienen uiteraard uzelf, uw vader en moeder, en uw grootouders. Vooral voor gegevens over deze eerste generaties bent u doorgaans aangewezen op wat binnen uw directe familie nog bekend is. Gemeentelijke archiefbronnen als geboorte-, huwelijks- en doopakten worden namelijk pas na honderd tot vijftig jaar openbaar.

  Een begin maken op basis van een stamboom voorbeeld
  Op internet staan veel voorbeelden van stambomen. U kunt een sjabloon downloaden en op uw computer opslaan om op basis daarvan een begin te maken. Houdt u er wel rekening mee, dat het aantal voorouders per generatie verdubbelt. Het spoor bijster raken in alle gegevens, data en familieleden is dus snel gebeurd.

  Bepaal wat u wilt vastleggen in uw stamboom
  Met een sjabloon van een stamboom als voorbeeld, begint u bij uw dichtstbijzijnde familieleden. U gaat daarbij dus uit van uw twee ouders, gevolgd door vier grootouders en acht overgrootouders. Vier generaties terug zijn er al zestien betovergrootouders. Het is dus zaak vooraf te bepalen welke lijnen u wilt volgen, zodat u zich kunt concentreren op wat voor u van belang is. Het is aan te raden om uw onderzoek in eerste instantie niet te breed te maken.

  Gebruikmaken van de bevindingen van familieleden
  Voordat u een stamboom gaat maken, kunt u ook eerst binnen uw eigen familie rondvragen of er al een uitgezochte familiestamboom bestaat. Er is misschien al eens een nicht, achterneef of oudoom aan de slag gegaan om het familieverleden uit te zoeken. Hun familiegeschiedenis hoeft maar voor een deel betrekking op uw eigen verleden te hebben. Desalniettemin is het handig om hun bevindingen voor het ontrafelen van uw eigen stamboom als voorbeeld te laten dienen of om er aanvullende gegevens uit te halen.